Грза

Споменик природе „Врело Грзе“ одлуком Скупштине општине Параћин, проглашено је заштићеним подручјем III категорије. Подручје око самог врела одликује се сложеним и значајним геолошким и биолошким диверзитетом.

СПОМЕНИК ПРИРОДЕ „ВРЕЛО ГРЗЕ“
Локација „Врела Грзе“

Природа, у страху од људског немара, своје највредније бисере скрива дубоко у себи, да заштити, сачува и остави будућим поколењима. Тако се и овај бајковити кутак нашао на крају пута параћинског излетишта. Идући регионалним путем од Параћина ка Зајечару,иза трећег тунела, на седамнаестом километру, долази се доскретања за излетиште Грза. А даље, следи оаза мира.Пролазећи кроз викенд-насеље, пут нас води долином Грзе,показујући све њене благодети,од којих се посебно извајау два вештачка језера, чија боје прелазе из нијанса плавих у нијансе зелене.
На самом крају путовања, након пет километара од скретања са регионалног пута, наилазимо на очаравајуће место – „Врело Грзе“. Чиста планинска вода, која грли стене И жубором ствара незаборавну мелодију, оставља посетиоце без даха. На врелу се виде два изворишна крака реке, која моћно излази из стена, а недалеко одавде, скрила се ипећина, која нози назив “Пећина на врелу Грзе” И до сада је истражена њена дужина од 385 метара. Лепоту амбијента употпунио је мали дрвени мост И пар клупа за седење, усклађени са шумом, која попут горостаса чува врело. Букова шума није само чувар, већи И добар “домаћин”, што радо прима у своје пространство сваког ко жели да истражи неотркивене стазе Јужног Кучаја. Планинари чести посетиоци овог краја И по њиховим речима, у близини Врела, испод једне букве, налазе лековити извор.
“Врело Грзе” је место које треба видети, осетитии доживети. То није само извор хладне планинске воде,то је И извор позитивне енергије.
Трагање се овде завршава ипочиње реална бајка,звана Грза.Очаравајуће излетиште налази се на 17. Километру пута Параћин-Зајечар,на 400метара надморске висине.Дочекује вас топлином свога зеленила, раскошним биљним и животињским светом, нестварним језерима, чије боје прелази из нијанси плаве у нијансе зелене боје, у зависности оддоба дана игодине. Два језера су омиљена стајалишта и места за сликање бројним туристима. Понекада се чини да у себи крију тајне и одличан потенцијал за будуће приче и легенде. А до тада,она суместа за спортски риболов,јер су богата поточном и калифорнијском пастрмком.
Док корачате путем, који прати токреке Грзе, уживате у природи, штоплени својом лепотом. Пут вас води до „Врела Грзе“, који је и проглашено Спомеником природе,због значајном геолошког и биолошког диверзитета. Ваздух на Грзи је чист ирегенерише душу и тело. Свака нервоза и негативна вибрација овде нестају.Попут каквог чуда, природа Грзе исцељује и враћа мир, изгубљен у метежу урбаних средина. За љубитеље планинарења, недалеко од „Врела Грзе“ налази се планинарски дом „Ђорђе Живковић“ у власништву ПД „Јаворак“. Дом је у функцији и у њему се може преспавати, а испред дома се налазе мапе стаза. Само двадесетак метара одатле је почетак стазе која води ка највишем врху – Јаворку (927 метара) и осталим врховима на овом делу Јужног Кучаја.