Споменици културе

СВЕДОЧАНСТВО ИСТОРИЈЕ НАШЕГ ГРАДА

Споменик ПОБЕДНИКУ

Споменик “Победник” са именима бораца палих у ратовима од 1912. до 1918. године налази се на скверу у центру града. Постамент је израђен од црвенкастог камена а на врху је постављена фигура српског ратника рађена у бронзи. Са три стране постамента налазе се мермерне плоче на којима су уклесана имена погинулих ратника. Простор око споменика парковски је решен.

СПОМЕНИК БРАНКУ КРСМАНОВИЋУ

Споменик на спомен тргу народном хероју Бранку Крсмановићу налази се у  центру Параћина. Простор око споменика решен је у облику трга са  уздигнутим степенасто озиданим делом. Поплочан је гранитним коцкама. На постаменту од сивог мермера налази се фигура народног хероја и шпанског  борца Бранка Крсмановића дата у натприродној величини. Споменик, чији је  аутор академски вајар из Београда Ото Лого, откривен је 9. маја 1981.године. Бранко Крсмановић је за народног хероја проглашен 9. маја  1945. године.

ВИЛА НИКОЛИЋ

Подигнута је 1926. година као стамбена зграда за инжењера Предрага Николића, суоснивача и сувласника фабрике штофова “Браћа Теокаревић”. Кућа је рађена по пројекту Милутина Борисављевића, архитекте и доктора естетике у архитектури на Сорбонском универзитету. Као репрезентативна грађевина саграђена је у парковском окружењу. Током реновиранња 1993.године кућа губи свој првобитни изглед прилагодјавањем укусу приватног лица. За споменик цултуре проглашена је 27. новембра 1984. године, а од 2004. године у ову зграду смештен је Културни центар Параћина и Градска галерија.