Цркве и манастири

СВЕДОЧАНСТВО ИСТОРИЈЕ НАШЕГ ГРАДА

Црква Св. Тројице

Налази се у самом центру града на десној обали реке Црнице. Изградња је почела 1862. године да би после урушавања црква била  завршена 1898. Рађена према пројекту Јована Илкићa, црква је подигнута у  српско – византијском стилу, има основу једнобродне грађевине, са  куполом округле основе над наоса. На њеном западном крају налази се кула  звонара у стилу романике. Унутрашњост је изведена у барокном стилу,  основа дрвеног иконостаса рађена је у Београду док су иконе на њему из  Русије.   Посвећена је Светом Оцу, Богу Сину и Светом Духу. Света Тројица је  слава цркве и града Параћина.

Манастир Покрова Пресвете Богородице

Налази се у селу Лешје код Параћина  на планини Баби окружен изворима лековите воде. Храм, чији је ктитор  жупан Вукослав, посвећен је Пресветој Богородици. Датира из 14. века а  обновљен је у 17. веку за време епископа Никанора. Манастир је посебно  посећен у време манастирске славе, Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра. 

Манастир Света Петка

Налази се на око 10км источно од Параћина на путу ка Зајечару, у селу  Извор. Посвећен је Светој Петки и могао би бити задужбина краља Милутина  из 13. века (мања црква са честицама мошти Свете Петке) или вероватније  Стефана Мусића, сестрића кнеза Лазара из 14. века (већа црква где се  налази олтар). У близини манастира извиру лековите воде, које, верује се  лече очне болести. Слава манастира је 8. aвгуста.