Локација

Општина Параћин се налази у централном делу Србије

Захвата део богатог и плодног средњег Поморавља. Територија општине се спушта од Кучајских планина са истока према Великој Морави на западу, испресецана токовима река Црнице и Грзе. Град лежи на обалама реке Црнице, док је од Велике Мораве удаљен око четири километра. Параћин је од Београда удаљен 156 километара, идући међународним ауто-путем према Нишу, од кога је удаљен око 60 километара.

Параћин се налази на раскршћу неколико важних путева, према северу је правац за Београд и Нови Сад, према истоку је пут за Зајачар, на југу је пут према Нишу, а на западу према Краљеву и Чачку. Кроз град пролази и међународна железничка пруга према југу, која је саграђена давне 1881. годинe.

Општина Параћин данас

Општина данас има око 46.000 становника, од чега половина живи у граду, а друга половина у остала 34 насељена места општине. Параћин лежи на просечној надморској висини од 130 метара. Параћинска област има одлике умерено континенталне климе са хладним зимама и топлим летима, између којих су свежије јесени и влажнија пролећа. Средња годишња температура износи 11,5 °C. Средње месечне температуре ваздуха се крећу од -0,8 °C у јануару до 22,2 °C у јулу.