Излетишта

ГДЕ ОТИЋИ НА ИЗЛЕТ У НАШОЈ ОПШТИНИ

Грза

Као посебно атрактивно излетиште у параћинској општини, истиче се Грза, са истоименом реком. Налази се, на 17-ом километру пута Параћин – Зајечар. Грза, која се налази на 400 метара надморске висине, препознатљива је по изузетној природи, чистом ваздуху, разноврсном биљном и животињском свету. Мами атрактивношћу врела реке Грзе, језерима, посебно атрактивним за спортске риболовце, јер су богата калифорнијском и поточном пастрмком, као и бројним пешачким стазама. Река Грза извире на 480 м надморске висине, а у близини врела смештен је Планинарски дом, намењен извиђачима, ловцима и излетницима.

На уласку у Грзу, налази се угоститељски објекат “Колиба” са рестораном капацитета 700 места, аперитив салом, 33 собе и апартмана са више од 100 лежајева. Кафе – ресторан “Воденица” смештен је крај четинарске шумице, преко реке Грзе, тако да чиста и питома речица протиче испод терасе објекта. Узводно уз речицу налази се и ресторан са баштом, “Гурман”. Новоизграђени спортски терени идеални су за припреме кошаркаша, одбојкаша, рукометаша, фудбалера, а у близини је и отворени базен. Одмах уз “Колибу” је и дечје одмаралиште “Бамби”.

Сисевац

Туристичко место на обронцима Јужног Кучаја, код самог извора реке Црнице, Сисевац, налази се 32 км североисточно од Параћина. Надморска висина насеља, смештеног у котлини брда је 360 м Због погодних микроклиматских услова и извора минералне воде, Сисевац је био познат као климатско место, још почетком XIV века.

Први помен Сисевц јавља се 1389, када царица Милица у Повељи помиње свештеника Сисоја, коме је дат Паракинов брод (Параћин), део некадашње Петрушка области. У пријатној клими и амбијенту, смештен је ресторан “Поточара”, а у склопу ресторана налазе се базени са термалном водом, лековитих својстава, чија је температура у свим годишњим добима константних 36 степени, и собе за преноћиште. У непосредној близини ресторана су спортски терени. Са јужне стране ресторана налази се језеро намењено спортским риболовцима.  У близини изворишта реке Црнице, окружен зеленилом околних брда, лежи Манастир Светог Сисоја, посвећен Преображењу Христовом.